2011. szeptember 19., hétfő

Lúgosítunk? Flúgosítunk?


Mára, amikor a gyógyszeripar mindent elsöprő szerepet ragadott magához a betegségek gyógyításában, a közgondolkodás is teljesen átalakult az emberi szervezet működéséről. Ma az emberi szervezetet csupán egy vegykonyhának tekintik, amely működése mindenféle szerekkel tetszőleges irányban befolyásolható. Hovatovább már ott tartunk, - az interneten keringő híradások szerint, - hogy az ember hite is befolyásolható kémiai szerekkel, egyfajta aerosolokkal. Magyarán szólva léteznek olyan kémiai szerek, amelyek alkalmazásával az istenhit blokkolható egy emberben.

          A racionális emberi gondolkodás számára ez a hír is megerősíti a vegykonyha elmélet realitását. Hiszen, ha a hit léte megakadályozható egy kémiai szerrel, akkor maga az istenhit kialakulása is csak egy vegyi folyamat. Innentől nézve, csak nézőpont kérdése, hogy melyik álláspont tekinthető valósnak. Melyik az ember alacsonyabb szintű működési módja? Az istenhit csupán egy fejletlen, rosszul működő vegykonyhai sajátosság, vagy éppen fordítva? A kérdés minden emberben valószínűleg a hit szintjén kerül megválaszolásra, mivel mélyreható tudása ebben a kérdésben nagyon keveseknek van. Egy ilyen kérdés vitathatatlan megválaszolása egy élet elmélkedését igényli a témában.

          A címben feltett kérdés azonban a lúgosítás. Mi köze van ennek a kitérőnek a témánkhoz? Csak annyi, hogy érzékeltetni szerettem volna azt, hogy egy kérdésre adott válasz nagyon egyszerű, a szillogikus következtetések használatával. A szillogikus okoskodás, látszólagos következtetések logikája. Logikusnak tűnő következtetés, amely azonban nélkülözi a valós ok – okozati összefüggéseket. A történelem folyamán leggyakrabban ilyen szillogikus összefüggések felmutatásával győzték meg az embereket mindenről. Lényeg az, hogy kellő tudás nélkül győzik rá az embert a logikusnak tűnő gondolkodásra. Ezek az előre megrágott gondolatok. Nem kell nagyobb fáradság a további elmegyakorlatokra, egyszerűen meg lehet érteni, és mehetünk tovább. Marketingesek szállóigéje, hogy az ember olyan, mint a majom. A majom szereti a banánt, mutass neki banánt, és menni fog utánad. A reklámot is a hatalom találta ki, ami éppen a szillogikus gondolkodásra épít.

          Ilyen „hatalmas” gondolat a lúgosítás kérdése is. A logika megint „kristálytiszta”. A mai táplálkozás és életvitel mellett az emberi szervezet el van savasodva. A szervezet biológiai víz állománya akkor működik rendeltetésszerűen, ha a pH-értéke, úgy 6,5-7 körüli. A savas pH érték a betegségek forrása, így a feladat az, hogy lúgosítani kell. Jött erre a leleményes ember, aki rögtön mutatja a banánt. A megoldás a lúgos víz! Mert ugye a szervezet vegykonyha, a savashoz lúgost öntünk, és ezzel megváltozik a pH-ja. Persze, ez logikus, legalábbis „szil-logikus”. De nem kell mélyebbre ásni, a gondolat meg van rágva, jöhet a lúgos víz!

          Drága gondolkodó barátaim! Gondoljatok a vörös iszap tragédiára! Nem volt olyan régen. Ekkor a vizekbe ömlő 10-es pH-jú elegy kipusztította a halakat a patakokból. Emberek olyan égési sérüléseket szenvedtek, amelyek súlyosabb károsodásokat okoztak, mint a tűz. Emberekkel meg 9,8-as pH-jú vizeket itatnak meg?! Nem kellenek mélyebb orvosi, vagy kémiai ismeretek, csak a józan magyar paraszti ész! Mert ez, higgyétek el, többet ér az előre megrágott okosnak vélt tudományosságnál.

          De nézzük először azt, hogy mi is ez a pH érték!
A pH a Hidrogén ionok koncentrációjának egyszerű mértékegysége. Valójában a pH egy rövidítés, melynek jelentése Hidrogén-kitevő. Minél magasabb a folyadék pH értéke, annál kevesebb szabad Hidrogén iont tartalmaz, míg minél alacsonyabb a pH értéke, annál több szabad H-iont tartalmaz. Az akkumulátor-sav pH-ja 1-körüli, a lúg pH-ja 13.

          Tudományos vizsgálatok szerint a túl magas pH (6,5 feletti) megnöveli a mikro-tápérték elégtelenséget. A túl alacsony pH (5,3-alatti) kalcium és/vagy magnézium és/vagy mangán toxicitást okoz. A lúgos víz befolyásolja a növény azon képességét, hogy a talajból tápanyagot vegyen fel, és a talaj pH értékét is megváltoztatja egy idő után.

          A pH-érték jelentős hatással van a sejt mitokondriumára. Normális sejtek elpusztulnak a túlzott lúgos körülmények között. A lúgosság (megemelkedett sejten belüli pH-érték) sejtpusztulást okoz, mivel a mitokondriális funkció megváltozik.

          Gyakran emlegetik a flúgosítás kedvelői a rákos megbetegedéseknél a savasságot. A vizsgálatok szerint a tumorok valóban savassá teszik magukat, még egy lúgos sejtszerkezet között is. És itt ez a lényeg! Nem úgy működik a dolog, hogy a savasabb közeg hozza létre a tumorokat, hanem a tumoros folyamatok teszik savassá a saját környezetüket. Úgy hogy ez ismét szil-logikus eszmefuttatás volt. A lúgos kezelések nem érték el a várt eredményeket, de az erősen savasak igen. Ez a tüzet tűzzel oltás analógiája. (pl. aszkorbinsav)

          A világ legegészségesebbnek tartott vizei, (hegyi források) 6,5 pH körüli savas értékek.

          Ennyit a jelenlegi tudományos megállapításokról! Most nézzük a magyar paraszti logikát! Hová is kerül a táplálék, és így a lúgos víz is? Az első állomás a gyomor. Milyen bázisú a gyomor? Ugye, a gyomorsav miatt savas? Ez ugye elengedhetetlen az emésztéshez? Mi történik a gyomorban, ha kilúgozom? Ugye nem lesz emésztés? Ha nincs emésztés, mi lesz a tápanyag felszívódással?
A hagyományos kínai szemléletmód szerint az öregedés legelső oka a nem megfelelő gyomorsavtermelés. A kor előre haladtával, a gyomorsavtermelés csökken. Ezt megelőzendően a kínaiak véresre dörzsölik nap-mint nap a gyomor 36-os akupunktúrás pontot. Mi pedig arra bíztatjuk derék magyarjainkat, - akik ugye már nem buta parasztok,- hogy lúgozzák ki a gyomrukat.

          Még egy gondolat a pH-értékről!
Ugye a pH-érték, az a folyadék H-kitevőjét jelenti. A hidrogén a leggyakoribb eleme a világmindenségnek, így a Földnek is. Egy az érdekessége a hidrogénnek, hogy a természetben önmagában sosem fordul elő, hanem mindig kötésben van. Szénnel alkotott elegy az ismert szénhidrogének, vagy szénhidrátok. Így a természetes lúgos vízben is, mint fémsók vannak jelen. Ezt használják fel az ivókúráknál pl. túlzott gyomorsav-termelés csökkentésére, kúraszerűen. Itt a fő alaphelyzet, hogy kúraszerűen. Ez általában 21-napig javasolt, napi háromszor 1dl mennyiségben. Különben egészségkárosodást okoz.

          Ide vezet az a fajta gondolkodás, amelyik az embert csak egy bödönnek, vagy egy csővezetéknek képzeli, amelynek a működése tetszőlegesen befolyásolható, ha csak úgy beledobálunk ezt-azt. Ilyen butaság a hagyományos kínai gyógymódoknál, vagy a népi gyógyításoknál szóba sem kerülhetne, mert ezeknél az alapelv az egyensúly logikája. Egyensúly az elemekben, egyensúly a szervműködésben, egyensúly a gondolkodásban. Egyensúly megteremtése pedig elképzelhetetlen oly módon, hogy felborítjuk a szervezet jelenlegi működését, mondván, hogy az nem ideális jelenleg. A szervezet egyensúlya rendkívül kényes, amit nagyon könnyű felborítani, de igen nehéz helyreállítani. Egy beteg embernél ez különösen igaz. Képzeljék el azt az állapotot, amikor a szervezet tápanyag hasznosítása eleve korlátozott! (minden betegségi állapot ilyen) Jövünk akkor a lúgos vízzel, hogy még rosszabb legyen ez a hasznosítás. Az eredmény csak egy lehet, hogy a szervezet tovább gyengül. Szinte megakadályozhatatlan így a szervezet öngyógyító mechanizmusának a helyreállítása.

Máriaremete, 2011. szeptember 18.

Girardi

2 megjegyzés:

 1. Hu, ez elég megdöbbentő. Évekkel ezelőtt folyamatosan azt hallgattam, hogy lúgosítsak. És azt is tettem. Lúgosítottam. Akkor most ebben a zűrzavaros időkben kire is hallgasson az ember?

  VálaszTörlés
 2. Kedves Andi!

  Köszönöm a hozzászólásodat ehhez az érzékeny témához. Érzékeny, mert már nagyon átment a köztudatba ez a lúgosításról alkotott hamis elképzelés, hogy szinte Istenkáromlásnak hat kétségbe is vonni. Én is sokáig lamentáltam, hogy írjak-e a témáról.

  Nem szeretném, ha a kiindulási tétel lenne a félreértés. Az alap elképzeléssel nincs semmi probléma, miszerint nem jó dolog az elsavasodás. Persze, mindent meg kell tenni ellene, hogy elkerüljük a szervezetnek ezt a fajta válsághelyzetét. Lúgot önteni a savra, miközben minden más változatlan marad az életmódunkban, meglehetősen ostoba elképzelésre vall. Ez pont olyan, mint amikor súlyos cukorbetegeket bíztatunk arra, hogy nyugodtan zabálják halálra magukat, miközben nyomassák magukba a „korszerű” inzulin készítményeket nyakló nélkül, és minden rendben lesz a vércukor-szinttel. Én ugyanis ezt látom a gyakorlatban.

  Mindent meg lehet csinálni, csak éppen mindenért fizetni kell egyszer. Én azon az állásponton vagyok, hogy a megbomlott egyensúlyát a szervezetnek, nekünk magunknak kell úgy megváltoztatni, hogy azokon a rossz szokásainkon változtassunk, amik a kialakult helyzethez vezettek. A megfelelő természetes életmód vezetése elegendő ahhoz, hogy megtartsuk az egyensúlyt.

  Visszatérve záró kérdésére, miszerint hogy tudunk eligazodni manapság a különféle elképzelések között? A válaszom nagyon triviális lesz. Vegyük elő a józan magyar paraszti gondolkodást. Gondolkodjunk önállóan, és ne úgy, hogy mások által előre megrágott elképzelésekkel megelégszünk. Ha csak rácsodálkozunk arra, hogy mások milyen okosok, akkor biztos, hogy hülyére vehetnek bennünket. Végül még egy gondolat! A dolgok mindig egyszerűek, de nem primitívek. Mindent át lehet gondolni hétköznapi logikával, de erre energiát kell fordítani. A mai üzleti szellemmel átszőtt világban, nyugodtan lehet gyanakodni akkor, ha valamilyen csoda dolgot akarnak nekünk eladni, amiket lehetőleg a Nasaban dolgoztak ki, Nobel-díjra jelölt tudósok, és a bónusz pedig az, hogy fantasztikus kereseti lehetőséget is ajánlanak számunkra a jövőben.

  Girardi

  Máriaremete, 2011. 11.16.

  VálaszTörlés