2015. március 5., csütörtök

Kulcs az egészséghezKulcs az egészséghez…

         Korábban beszéltem már az emberi létezés „Három Kincséről”, A Jing-ről, a Qi-ről és a Shen-ről. Tudom, még nem mindenkit villanyozott fel a kínai Qi-gong társadalom alapfilozófiáját megtestesítő hármas fundamentum, így most fokozom az elmében a zűrzavart. Sajnos a mai gondolkodásmód meglehetősen másként gondolkodik a következőkben kifejtett gondolatokról.

         Úgy gondoljuk manapság, hogy az egészségünk megtartása, illetve visszaszerzésének a legfontosabb módja az ún. egészséges táplálkozás, a testmozgás és a stresszmentes életmód. A fenti hármasból nyugodtan kidobhatjuk az utolsót, mert a stressztől a jövőben sem tudunk megszabadulni, úgyhogy ezért fáradozni teljesen felesleges. Érdemes azonban azt megtárgyalni, hogy mire megyünk a másik két dologgal.

         A kínai gondolkodás azt mondja, hogy nagyon fontos a táplálkozás, sokat tehetünk egészségünkért a megfelelő táplálkozás bevezetésével, de ez a dolognak kb. egynegyedét jelenti. A kínai belgyógyászat azt tanítja, hogy amikor felüti a fejét valamilyen betegség, akkor először a táplálkozást kell megváltoztatni. Persze ezt is csak akkor, ha azt is tudjuk, hogy az adott „konstrukciójú”, és adott betegségi állapotú embernek milyen táplálkozási módra van szüksége. Amikor nem betegségi állapotról van szó, olyankor nagyon korlátozottak a lehetőségek, magasabb-szintű egészségi állapot elérésére.  A táplálkozásnál még számolni kell azzal a nem elhanyagolható ténnyel, hogy manapság egészséges táplálékhoz jutni gyakorlatilag lehetetlen vállalkozás.

         Vizsgáljuk most meg a testmozgásban rejlő lehetőségeket!
A kínai gondolkodás megint csak nagyon egyszerű. Amennyiben az erőkifejtést az izmok teljesítményének a fokozására fordítjuk, akkor az energia természetesen az izmok felé áramlik, így a rendelkezésünkre álló energiakészletből nem marad a szervek egészségének az ápolására. Létezik természetesen „egészséges” egyensúly a külső és a belső szervek ápolására, de az eredmény ismert mindenkinek. Az életkor előre haladásával, csak az életkori sajátosságoknak megfelelő „karbantartás” érhető el.

         Mi hát a megoldás, egészség és fiatalság megőrzése tekintetében?
A Taoisták már igen régen megtalálták a megoldást, csak éppen ez nem könnyű a mai embernek. A mai ember a könnyű, instant megoldásokat keresi. Úgy gondolja a mai ember, hogy kémiai szerekkel megtalálható a fiatalság és egészség kulcsa. Egy tabletta, vagy éppen valami csoda – bio – táplálék-kiegészítő tabletta, lehetőleg oly módon, hogy még egy MLM-rendszerben jól keressünk is vele, és elérhető a kívánt eredmény. Egészség és fiatalság!

         Kiábrándítok mindenkit! Nem fog sikerülni!
A fejekben a tévedést az okozza, hogy az átlag-életkor valójában emelkedik. Csak éppen teljesen más okból! Erre most nem térnék ki, talán egy másik alkalommal.

         Milyen megoldást találtak a taoista Qi-gong gyakorlói?
Azt mondják, hogy a megoldás a csontvelőkben van. A nyugati orvostudomány is nagyon régen tudja, hogy a vérképzés alapszerve a csontvelőállomány. Leegyszerűsítve, a vörös csontvelő-állomány termeli a vörös-vérsejteket, míg a sárga a fehér-vértesteket. Könnyű belátni, hogy a vérkeringés eljut a legutolsó sejtekbe is, és elvégez a testben minden testi funkciót. Szállítja a tápanyagokat, a salakanyagokat, részt vesz minden testi folyamatban. Ily módon a megfelelő vérkép meghatározza a szervezet egészének a működését.

         Nézzük most meg a csontok velőállományát!
A gyerekek vastag csöves csontjainak vörös velőállománya teljes keresztmetszetében vörös velősejtekből áll. Ennek megfelelően kifogástalanul ellátják a vörös vérsejtek termelését. Az életkor előre haladásával egyre több sárga velő, jószerivel zsírsejt tölti ki a velős csontok java részét. Öregkorra már csak a csontok fejében marad némi vörös velő, ami képes életképes vörös vérsejtek előállítására.

         A lapos velős-csontok velőállománya sárga velőből áll. Ezek pl. a lapocka és a keresztcsont velőállománya. Fiatal korban még életképes sárga velősejtekből áll. Az életkor előre haladásával egyre több zsírsejt szaporodik fel ebben a velőállományban is, ami a fehér vértestek termelésére van káros hatással.

         A régi kínai szemléletmód szerint ezért nem kecsegtet sok sikerrel a táplálkozás és a testmozgás a fiatalság és egészség megőrzése szempontjából. Sokkal nagyobb lehetőség rejlik a velőállomány megújításában. A Qi-gong társadalom gyakorlói pontosan kidolgozták a módszertanát a csontvelőállomány megújítására. Egy probléma van csak, hogy a gyakorlata nagyon keveseknek sikerült, mert egy teljes életet kellett rááldozni a gyakorlatára. A hétköznapi élet gyakorlata nem volt alkalmas arra, hogy napi gyakorlatként használja a velő megújításának a gyakorlatát. Így a leírás fennmaradt, de a mai életmód csak távolodik attól, hogy ma, itt Európában, a mai zaklatott életmód mellett élhessünk vele a kidolgozott hajdani technikák mellett.

         Minden korban voltak azonban, akik valahogy megoldották a kérdést. A mi kultúránkban az alkimisták, a Kínai kultúrában a Qi-kung mesterek, a japánban a Zen-mesterek elérték a fiatalság és egészség titkát. Semmi nem mondja azt, hogy ez ma lehetetlen, csak éppen a mai életmódhoz megfelelő technikát kell megtalálni. A régi mesterek kutatásainak az alapjaira építhető a mai ember számára is megfelelő módszertan, amely meghozhatja a megfelelő eredményt. A jövőben erre hívom a bátor és elszánt vállalkozókat. Komplex rendszer áll már rendelkezésre, táplálkozás, testmozgás és a velőtisztítás újkori módszertana.


Írásaim elérhetőek a http://lelekmagazin.hu/a-harom-kincs/ címen is. 
Olvassátok szeretettel!

  Harsányi László

2015. Március 5.
 Máriaremete

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése